Love Zupowe ;) Czyli kilka moich przepisów na zupy.

by - 04:41:00

dzień dobry :)

jestem absolutną fanką zup <3 najlepiej gęstych kremów. lubię eksperymentować i rzadko korzystam z gotowych przepisów. 

dla Was dzisiaj kilka z moich zupek, może Was zainspiruję :)


1. selerowa

 podsmażamy pół poszatkowanej cebulki i por (tylko białą część) pokrojony w półplasterki. dorzucamy trzy ziemniaki i jeden wielki seler pokrojone w kostkę. zalewamy wodą do poziomu warzyw, dorzucamy przyprawy - liść laurowy, czosnek w proszku, sól, posiekany lubczyk. gotujemy do miękkości. wyciągamy liscia laurowego, blendujemy. pieprz i duuużo gałki muszkatołowej. podajemy z grzankami.


2. pomidorówka na inaczej

na oleju podduszam pół drobno posiekanej cebulki. uwaga, solę ją właśnie w tym momencie! dodaję sporą ilość słodkiej papryki w proszku. zapach smażonej cebuli i papryki jest obłędny... dwie minuty wystarczy. do cebuli wrzucam puszkę lub dwie krojonych pomidorów i cały czas mieszając, smażę to wszystko jakieś trzy minuty. po tym czasie wlewam wodę i zagotowuję. do wrzącej zupy wsypuję dwie szklanki czerwonej soczewicy i dodaję przyprawy - dwa liście laurowe, dwie szczypty rozmarynu, trzy tymianku, cztery oregano, dwie szczypty czosnku w proszku. solę tylko do smaku. gotuję to wszystko ze dwadzieścia minut. mieszam od czasu do czasu. 

na koniec dodaję kolejne przyprawy - dość sporo bazylii, suszonej pietruszki, szczyptę chili i pieprzu.
wyciągam liście laurowe i blenduję na gęsty krem. 
podaję z ryżem i wielką łychą gęstej, kwaśnej śmietany.




3. fasolowa na inaczej

na oleju z odrobiną masła podduszam małą czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę. dorzucam do tego puszkę pomidorów, chwilę smażę i zalewam wodą. jak zacznie to wrzeć, wrzucam pół paczki czerwonej soczewicy, dwa liście laurowe, dwie szczypty tymianku, łyżkę słodkiej papryki, szczyptę chili, łyżeczkę kurkumy i trzy szczypty curry. po 15 minutach gotowania dorzucam puszkę czerwonej fasoli (trzeba ją najpierw pprzepłukać w zimnej wodzie). solę, dodaję też pieprzu. gotuję jeszcze około 5 minut. wyciągam liście laurowe i całość blenduję. podaję z makaronem i pokruszonym serem pleśniowym bądź serem żółtym. zdecydowanie polecam!



4. krem z białych warzyw

Na oleju podsmażamy cebulę. Solimy ją w trakcie, dodajemy łyżeczkę masła. Po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: cztery ziemniaki, trzy pietruszki, cały seler. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy różyczki całego kalafiora. Zalewamy wodą, tak aby prawie przykryć warzywa. Wrzucamy trzy listki laurowe. Solimy. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyciągamy liście laurowe i blendujemy całość na gęsty krem. Przyprawiamy szczyptą papryki słodkiej, pieprzem i duuużą ilością mielonej gałki muszkatołowej.


5. kapuściana 
zupa z młodej kapusty, cukinii, ziemniaków, czosnku i cebuli. do tego tylko papryka słodka, sól, pieprz ziołowy i liść laurowy. naprawdę więcej nie trzeba, żeby było pysznie  


6. dyniowa
podsmażamy posiekaną cebulkę, dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy, około 15 minut, mieszając. przyprawiamy: curry, duuużo słodkiej papryki, kurkumą, pieprzem cytrynowym i ziołowym i świeżo startą gałką muszkatołową. w garnku podgrzewamy trochę bulionu z liściem laurowym, wrzucamy dynię i gotujemy jeszcze około 10 minut. wciskamy dwa ząbki czosnku. solimy. na koniec listek laurowy wyrzucamy i całość miksujemy. do miseczki wkładamy kawałki plastrów sera żółtego, zalewamy zupą, dodajemy łychę kwaśnej śmietany i posypujemy szczypiorkiem. mniam!


7. warzywna

- na oleju rzepakowym podsmażamy (ok 10 minut) pokrojoną w półplasterki cukinię (ze skórką) i porę
- sparzone i obrane dojrzałe pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do warzyw i chwilę podsmażamy, mieszając
- zalewamy wodą
- dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i plasterki marchewki
- solimy solą himalajską
- gotujemy do miękkich ziemniaków i marchewki, pod koniec dodajemy łyżkę śmietany 18%
- doprawiamy pieprzem ziołowym i posiekaną świeżą bazylią
- do miseczki wkładamy plaster żółtego sera, zalewamy zupką i dodajemy kiełki



smacznego :)

You May Also Like

3 komentarze

  1. ... mniam, zapisałam wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności pokazujesz. Ponieważ też uwielbiam zupy, więc pewnie będę sukcesywnie wypróbowywać je wszystkie;-) Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pyszne inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój wpis jest w ulubionych, zupy lubię baaardzo.

    OdpowiedzUsuń

będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza:)